Style Selector
Layout Style
Boxed Background Patterns
Boxed Background Images
Color Scheme

История на тротинетките

Дървена тротинетка със закрепени за платформата колела от ролкови кънки.

Днес тротинетки можем да срещнем навсякъде около нас – те са широко разпространени и се използват и от малки, и големи. Можем да ги срещнем в най-различни конструктивни изпълнения и размери. Всъщност, тротинетките са около нас вече повече от 100 години и малко или много са част от живота на всеки един от нас!

Най-общо тротинетката бихме могли да я определим като задвижвано от човек превозно средство снабдено с колела, платформа за стъпване и кормило за управлението му. От първите самоделно сглобени тротинетки до днес е изминат дълъг път на иновации и конструктивни подобрения. Но, да започнем с началото!

Има сведения за саморъчно изработени тротинетки в индустриални зони на Европа и Северна Америка още в началото на 20-ти век. Във филма на Фриц Ланг “M” от 1931 г. има дори и сцена в която са включени и тротинетки.
Обичайно, тротинетките в онзи период са били с изцяло дървена конструкция – в предната и задната част на дървена греда чрез стоманени скоби са били закрепяни колела от ролкови кънки. Кормилото е било закрепено неподвижно към платформата и завиването е било възможно чрез накланяне.
В други случаи колелата са били с диаметър 75-100 мм, със стоманени лагери, които са правели много шум и при движението си, тротинетките са звучали като “истинско” превозно средство.

Снимка: Peter Hummers [1] – http://www.flickr.com/photos/phummers/3551872006/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11939229

(Използвани са материали от Wikipedia.org и kickscooter.org.)

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *