История на тротинетките

Дървена тротинетка със закрепени за платформата колела от ролкови кънки.

Днес тротинетки можем да срещнем навсякъде около нас – те са широко разпространени и се използват и от малки, и големи. Можем да ги срещнем в най-различни конструктивни изпълнения и размери. Всъщност, тротинетките са около нас вече повече от 100 години и малко или много са част от живота на всеки един от нас!

Най-общо тротинетката бихме могли да я определим като задвижвано от човек превозно средство снабдено с колела, платформа за стъпване и кормило за управлението му. От първите самоделно сглобени тротинетки до днес е изминат дълъг път на иновации и конструктивни подобрения. Но, да започнем с началото!

Има сведения за саморъчно изработени тротинетки в индустриални зони на Европа и Северна Америка още в началото на 20-ти век. Във филма на Фриц Ланг “M” от 1931 г. има дори и сцена в която са включени и тротинетки.
Обичайно, тротинетките в онзи период са били с изцяло дървена конструкция – в предната и задната част на дървена греда чрез стоманени скоби са били закрепяни колела от ролкови кънки. Кормилото е било закрепено неподвижно към платформата и завиването е било възможно чрез накланяне.
В други случаи колелата са били с диаметър 75-100 мм, със стоманени лагери, които са правели много шум и при движението си, тротинетките са звучали като “истинско” превозно средство.

Снимка: Peter Hummers [1] – http://www.flickr.com/photos/phummers/3551872006/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11939229

(Използвани са материали от Wikipedia.org и kickscooter.org.)

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *